De azi înainte, evenimentele culturale inedite vor deveni o obișnuință pentru Molovata - un sat pitoresc, situat pe malul râului Nistru.
Uniunea Europeană a finanțat renovarea Casei de cultură din localitate, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Începutul unei noi perioade pentru viața culturală a satului a fost marcată marți, 18 iulie, de un flash-mob organizat pe bacul din localitate și un concert cu muzică clasică. La evenimentul dat, au participat și dna Maria Jimbei, vicepreședintele raionului Dubăsari, colaboratori ai Consiliului raional.
Orchestra Națională de Tineret a Moldovei (MNYO) împreună cu muzicieni din Tiraspol au interpretat muzică clasică pe bacul de la Molovata, care leagă cele două maluri ale Nistrului. Potrivit dirijorului orchestrei, Adriano Marian, flash-mob-ul face parte din turneul La, La Play, în cadrul căruia, muzica clasică este interpretată în locurile în care nu a mai răsunat niciodată, astfel fiind evidențiate subiecte sociale importante.
Localnicii au întâmpinat muzicienii tradițional cu pâine și sare și i-au invitat la Casa de cultură, renovată recent cu sprijinul financiar european în sumă de 172.800 de euro.
„Patrimoniul cultural comun este ceea ce unește ambele maluri ale râului Nistru. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele care, în spiritul încrederii și cooperării, apropie comunitățile de pe ambele maluri“, a afirmat Jarek Domanski, ofițer de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.
„Acesta este unul din peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost deja reconstruite prin intermediul acestui program. Experiența noastră a demonstrat că oamenii de pe ambele maluri au aceleași interese și probleme, iar când li se oferă posibilitatea de a colabora, ei se implică și beneficiază de pe urma acestui lucru. Cooperând, oamenii de pe ambele maluri pot câștiga mai mult și astfel, crește încrederea între ei, iar aceasta este principala filosofie a programului", a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.
Acum, la Casa de cultură pot fi organizate evenimente culturale de diferit format. „Edificiul găzduiește anual peste 35 de evenimente sociale și culturale. Comunitatea noastră păstrează și promovează tradițiile”, afirmă primarul satului, Igor Brînză.
La Casa de cultură se află și biblioteca satului. „Înainte de renovare, acoperișul era complet deteriorat și curgea. Acum, cărțile noastre sunt în siguranță. Nu mai plouă în bibliotecă”, spune bibliotecara Vera Oxente.
Lucrările de renovare a instituției au început în iunie 2016. Lucrările realizate au inclus: consolidarea acoperișului, renovarea fațadei, înlocuirea geamurilor, ușilor și sistemelor inginerești. Clădirea a fost dotată cu condiții sanitare. Rețelele externe de apă și canalizare, ajustarea sistemului de încălzire a fost asigurată de contribuția locală – circa 10 mii de euro.
Casa de Cultură din Molovata este una din cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.
Sursa noi.md
Lasa un comentariu